Header Ads

OTKRIVAMO Koji NBA košarkaši su nosili 00 na dresovima i zašto?

HeinekenFoto: Promo

Broj 00 je uvek bio poseban, drugačiji. Simbol je hrabrosti, želje da se krene iz početka, ali u isto vreme je zabavan, moderan, cool. Kada se sve te osobine spoje u jedno, jasno je da nema mnogo sportista koji mogu da se sa njim identifikuju. Kada je reč o košarci, odnosno najjačog ligi na svetu NBA, do sada su tačno 34 igrača izabrala da ispod njihovog prezimena stoje dve nule.

Foto: Promo

Spisak tih imena je dosta zanimljiv, a na prvi pogled stiče se utisak da je mahom reč o nesvakidašnjim košarkašima, koji nikog nisu ostavljali ravnodušnim potezima na terenu i svojim imidžom. Bili su ujedno i urbani i uspešni, kvalitetni, i u svakom momentu su znali šta žele, držeći do sebe i onog što jesu. To su, ujedno, vrednosti koje objedinjuju sve "00" tipove - Džejmsa Bonda, legendarnog agenta britanske tajne službe, potom šampione u NFL, NHL i AFL, poput Birona, Dejvidsona, Otoa i druge, zatim prvaka u NASCAR takmičenju Dejvida Rutimana koji su voleli ovu brojku, ali i ljude širom sveta koji vole bezalhokolno pivo, poput Heineken 0.0.

Možda i najpoznatiji košarkaš na spisku "00" je Robert "Poglavica" Periš, legendarni Amerikanac, verovatno najbolji centar-šuter sa poludistance ikada u kraljici sportova. Radi se o igraču koji drži rekord u NBA ligi po broju odigranih utakmica u karijeri (1.611), i kao najstariji pojedinac koji je nastupao u ovom takmičenju (igrao do 45. godine).

Uz tehniku, sa koledža je doneo i broj “00” na dresu, prvo za Voriorse, a onda i Seltikse, Hornetse i Bulse. Slučajno je ispalo da na njegovoj prvoj utakmici u NCAA saigrači pokupe sve dresove sa brojevima, pa je njemu ostalo da sam na majici upiše

šta mu padne na pamet. Ostalo je “00”, i taj broj u Boston Seltiksima više niko neće da nosi. Po završetku Perišove karijere i ovaj dres je ostao da visi kao relikvija pod plafonom dvorane, jer “Poglavica” je toliko zadužio ovaj tim da je to najmanje čime mogu da mu se zahvale. U tom dresu je osvojio tri NBA titule, a jedan prsten je uzeo sa Bulsima iz Čikaga, ujedno, učesnik je 9 All Star mečeva.

Među košarkašima sa dve nule ističe se i Toni Delk, koji pripada klubu "+50", kao jedan od košarkaša koji je u utakmici postigao preko 50 poena. To mu je pošlo za rukom protiv Sakramenta u dresu Feniksa, 2001. kada je ubacio 53 poena, sa sjajnim procentom šuta iz igre 20-27. Tokom karijere igrao je za 9 različitih ekipa, a od toga je 00 nosio u šest timova.

Zanimljivo ime je i Miloš Babić, kao jedan od naših prvih igrača u NBA, koji je uspeo da pronađe svoje mesto i tako probije led za Divca i ostale asove iz Srbije. Igrao je na koledžu u Tenesiju, posle kojeg je izabran 1990. godine na draftu, u Feniks Sanse. Odmah posle trejdovan je u Kavalirse, a potom u Majami. Posle avanture u NBA ostaje u Americi, ali u Južnoj gde igra u Argentini, a posle se vratio u Evropu.

Na spisku sa 00 su i Greg Ostertag, koji je bio standardni član Juta Džeza i igrao čuvena finala protiv Majkla Džordana i ekipe iz Čikaga, pa Majk Bibi, nekadašnji saigrač naših Divca i Stojakovića iz Sakramenta (nosio 00 u Vašingtonu 2011.), potom Benoa Bendžamin, Darel Artur, Kevin Dakvort...

Zahvaljujući svima njima broj 00 je postao trend i pravilo za sve ljude koji su otvoreni ka inovacijama, za sve koji počinju od nule, koji su spremni da istražuju i probaju nove stvari. I koji pobeđuju. Jedna od noviteta za sve koji se osećaju kao deo 00 porodice moglo bi da bude i bezakoholno pivo Heineken 0.0, vrhunskog kvaliteta, osvežavajućeg ukusa, otvoreno za sve.

Foto: Promo

Napraviti pivo izvrsnog ukusa sa nula odsto alkohola – da li je to, uopšte, moguće? Najbolji tehnolozi Heinekena tvrde da jeste. Počeli su od nule, a potom godinama istraživali, kuvali i isprobavali dok konačno nisu osmislili recept dostojan brenda Heineken. Tako je nastalo pivo koje odlikuje savršen balans svežih voćnih nota i diskretne osnove od slada. Naravno, bez odstupanja od suštine Heineken piva još od 1873: prirodni sastojci i jedinstveni Heinekenov A-kvasac. Bilo je teško, ali ne i nemoguće. Kao i u priči sa Perišom, Babićem, Delkom, Ostertagom i ostalim "00" NBA asovima.

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.