Header Ads

VEČITI DERBI - VEČERAS ĆE DA PRŠTI U HUMSKOJ Gomeš napada, Boaći čuva titulu

Fudbal - raznoFoto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Kucnuo je čas večitog derbija, 158. po redu. Najveća utakmica našeg fudbala koja se igra večeras od 19 sati u Humskoj često je umela da donese iznenađujuće rezultate. I kada je neki od dva najljuća rivala bio u lošijoj formi, na ovom meču kao da bi dobio neka krila i prebacio mogućnosti. Zato derbi nije samo utakmica, već priča za sebe. Praznik. I svaki duel večitih ulazi u anale.

Kada dođe vreme da odmere snage Partizan i Crvena zvezda, najbolje će mišljenje dati onaj koji nije igrao za ta dva kluba, a opet osoba od pedigrea. Zato smo za sagovornika pozvali Iliju Petkovića, nekadašnjeg selektora reprezentacije Srbije i Crve Gore, legendu našeg fudbala.

- Ako se uzme u razmatranje sve dosad viđeno, onda je u prednosti Crvena zvezda. To preimućstvo, koje je pred derbi doduše uvek samo na papiru, potkovano je osvajanjem titule prvaka Srbije i plasmanom u Ligu šampiona. Dakle, crveno-beli su u zanosu i biće im lakše svakako, bez obzira na to što se utakmica igra u Humskoj. Zvezda ima i veći fond konkurentnih igrača. Sa druge strane, Partizan bi eventualnom pobedom anulirao sve ono što se u njegovom slučaju smatra neuspesima. To će verovatno biti vodilja crno-belih - kaže Petković za “Blic”.

Ilija PetkovićFoto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Ilija Petković

Ishod derbija mogli bi da odluče tamnoputi napadači. Računajući sva takmičenja ove sezone, Rikardo Gomeš je najbolji strelac Partizana, dok je povratnik Ričmond Boaći nemilice tresao mreže u Zvezdi pre odlaska u Kinu.

- Boaći je imao prazan hod, koji nije zabrinjavajući, jer nije trajao dugo. Gomeš nije došao u Partizan u pravom trenutku. Njemu će sada biti teže. Boaći je tu u prednosti jer je osetio draž derbija, nije mu tesan dres. Rikardo će prvi put zaigrati na ovakvoj utakmici, što može da mu donese pozitivne poene, ali i one negativne. Zavisiće, naravno, i koliko će biti nadahnuti njihovi saigrači.

Ne propustite:

Gledajući aktuelnu situaciju, u boljoj poziciji su crveno-beli. Ali, kada dođe na red večiti derbi, mnoge su se kule rušile i pozicije neočekivano menjale. Nemali broj puta Partizan je zablistao kada je bio u zaostatku za Zvezdom, i obratno.

- Veličina derbija leži upravo u tome što se nikada sa sigurnošću ne može odrediti favorit, niti jedan drugom mogu da prete. Ova utakmica je specifikum. To je događaj koji bi zaista trebalo studirati, on je iznad svakog proseka. U Jugoslaviji su dueli sa zagrebačkim Dinamom i Hajdukom za dva najveća srpska kluba bili derbiji. Ali, onaj međusobni je dobio ime veliki. Zapravo je - najveći. Takvih utakmica malo da ima u svetu. Po naboju, možda se u isti koš mogu svrstati samo oni gradski derbiji Glazgova: Seltik - Rendžers, Buenos Ajresa: Boka - River, Rio de Žaneira: Flamengo - Fluminense.

Navijači PartizanaFoto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Navijači Partizana

Svi priželjkuju da ne bude na tribinama previše strasti i usijanih glava.

- Našu sliku često umeju da iskrive navijači, koji su do te mere odvojili svoju borbu da ona neretko izađe na nasilje. Oni bi trebalo da shvate da jesu u duši različiti, ali ne fizički. Svedoci smo da mogu da budu mirni kada hoće. Inače, ne prognoziram ishod, ali očekujem odličnu utakmicu, koja se neće igrati samo za bodove već i za prestiž - zaključio je Petković.

Karte od 700 do 1.500 dinara

Karte za večiti derbi prodaju se na blagajnama stadiona u Humskoj do početka meča po cenama od 700 dinara (jug i sever), 1.200 dinara (bočni delovi istoka i zapada) i 1.500 dinara (centralni delovi istoka i zapada).

DelijeFoto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Delije

VEČITI DERBI

Stadion Partizana. Kapacitet: 32.710 gledalaca. Sudija: Danilo Grujić (Niš).
Partizan: Stojković, Vulićević, Marković, N. R. Miletić, N. G. Miletić, Šćekić, Kosović, Pantić, Zakarić, Janković, Gomeš.
Crvena zvezda: Borjan, Stojković, Savić, Degenek, Rodić, Jovičić, Krstičić, Ben, Čaušić, Marin, Boaći.

Rikardo Gomeš

Rikardo GomešFoto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Rikardo Gomeš

Datum rođenja: 18. decembar 1991.
Mesto rođenja: Praja, Zelenortska Ostrva
Pozicija: Napadač
Klubovi: Batuk, Vizela, Gimaraeš, Nasional, Partizan

Ričmond Boaći

Ričmond BoaćiFoto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Ričmond Boaći

Datum rođenja: 28. januar 1993.
Mesto rođenja: Agogo, Gana
Pozicija: Napadač
Klubovi: Đenova, Sasuolo, Juventus, Elče, Atalanta, Roda, Latina, Đangsu, C. zvezda

Sve na jednom mestu

(Darko Nikolić)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.