Header Ads

PREKINUTA SERIJA PORAZA Partizan strepeo posle plus 22, ali pobedio Zadar

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Vanja Marinković

Crno-beli su u ovaj meč ušli posle dva uzastopna poraza na Jadranu, a u posldnejih šest utakmica su doživeli čak pet neuspeha. Ipak, to nije uticalo na njih protiv Zadrana, te je zabeležena laka pobeda.

Doduše, imali su izabranici Nenada Čanka manjih problema u prvom poluvremenu, pravljene su greške, pa je Zadar posle 20 minuta imao tri poena prednosti.

U nastavku se situacija potpuno promenila, crno-beli su odigrali savršenu treću četvrtinu, postigli u tom periodu čak 39 poena i pobeda nije mogla da pobegne.

Doduše, imao je Partizan 22 poena razlike početkom poslednje četvrtine (85:63), ali je do kraja došlo do velikog pada i ušlo se u neizvesnu završnicu. Zadar je prišao na minus šest (85:91), ali do kompletnog preokreta nije mogao, pa su se crno-beli zasluženo radovali.

Posle ovog trijumfa tim iz Humske se izjednačio sa Zadrom, obe ekipe imaju po sedam pobeda, pa će se do kraja voditi velika borba za plasman u plej-of.

Crno-bele je do važne pobede vodio Najdžel Vilijams-Gos sa 22 poena, a odlične partije su pružili i Novica Veličković (18) i Vanja Marinković, koji je važne poene postizao početkom treće četvrtine. Đorđe Gagić je povratnički debi obeležio sa 10 poena i pokazao je da će biti veliko pojačanje.

PRVA ČETVRTINA: Rezultatska klackalica, Partizan - Zadar 20:18

Počeli su crno-beli sporo, što su Bostik i Nouls iskoristili da lakim poenima donesu svojoj ekipi 4:0 već na startu. Ipak, mini-seriju gostiju je prekinuo Vilijams-Gos trojkom, da bi rutinskim polaganjem u trećem minutu doveo tim iz Humske u vođstvo - 5:4.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Novica Veličković je imao u prvom poluvremenu jedan težak pad

Novica Veličković je poenima zaokružio seriju od 7:0, doneo je plus tri crno-belima (7:4), i od tada se igralo poen za poen. Partizan je uglavnom imao poen ili dva prednosti, da bi Zadar ponovo došao u vođstvo poenima Božića - 13:12.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Najdžel Vilijams-Gos

U prvoj četvrtini je debi u crno-belom dresu imao Đorđe Gagić, dok je Vanja Marinković doživeo povredu stopala i izašao je iz igre.

Posebno je u finišu četvrtfine viđeno mnogo preokreta, igralo se u serijama, prednost su imali čas jedni, čas drugi, viđeno je i mnogo izgubljenih loptu. Ipak, Partizan je u fiišu zahvaljujući poenima Aranitovića i Vilijamsa Gosa bio skoncentrisaniji, pa je na prvi odmor otišao sa plus dva - 20:18.

DRUGA ČETVRTINA: Preokret gostiju: Partizan - Zadar 38:41 (20:18, 18:23)

Situacija se nije mnogo promenila ni u drugoj deonici, kada je takođe viđeno mnogo grešaka, ishitrenih šuteva, nonšalantnih odbrana... Nijedna ekipa nije uspevala da stekne opipljviju rezultatsku razliku, pa je ponovo viđena rezultatska klackalica.

Doduše, imali su crno-beli plus četiri (27:23) polovinom četvrtine, kada su Andrić i Miler poentirali, no i gosti su imali adekvatan odgovor. Krajina i Bostik su vezali tri poena, pa je Zadar prišao na 28:29.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Đorđe Gagić

Crno-beli su došli na 31:28 i onda neobjašnjivo stali. Zadrani su napravili seriju 7:0, te su poenima Bašića (tri) i Krajine (četiri) došli do novih plus četiri - 35:31.

Pokušali su izabranici Nenada Čanka da vrate prednost, zaigrali su malo bolje, ali do preokreta nisu mogli, pa su gosti na poluvreme otišli sa tri poena viška - 41:38.

TREĆA ČETVRTINA: Crno-beli u strašnom naletu, Partizan - Zadar 77:63 (20:18, 18:23, 39:22)

Crno-beli su mnogo angažovanije zaigrali posle pauze, greške su sveli na minimum, što je donelo i preokret domaćih košarkaša. Trojke su pogodili Marinković i Vilijams-Gos, pa je Partizan stekao minimalnu prednost - 44:43.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Mihajlo Andrić posle jednog od pogodaka sa distance

To kao da je dalo dodatnu snagu domaćim košarkašima, koji su vezali nekoliko poena u seriji, podizali prednost i stigli do maksimalnih 53:44. "Parni valjak" je u tim momentima igrao na krilima podrške "grobara", imali su izabranici Nenada Čanka raznovrsna rešenja u napadu, a najraspoloženiji su bili Veličković i Vilijams-Gos.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Strahinja Gavrilović i Đorđe Gagić

Kako su samo košarkaši Partizana igrali u trećoj deonici. Napadački savršeno, na šta protivnik nije imao nikakav odgovor. Konastantno je rasla prednost tima iz Humske sve do plus 15 (64:49), pa je trener gostiju morao da traži tajm-aut.

Koliko su crno-beli u napadu bili perfektni, svedoči i to što su za nepunih sedam minuta postigli čak 26 poena, a briljirali su Marinković, Veličković, Gos...

Tim iz Humske je u finišu dozvolio neke lake trojke rivalu, pogađali su Bostik i Brzoja, ali to nije ugrozilo dvocifrenu prednost Beograđana, koji su u poslednjih 10 minuta ušli sa 77:63.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Najdžel Vilijams-Gos

ČETVRTA ČETVRTINA: Partizan - Zadar 95:87 (20:18, 18:23, 39:22, 18:24)

Zadrani su bili gotovo izgubljeni u drugom poluvremenu, ništa im nije polazilo za rukom, što je Partizan obilato koristio. Za tili čas je na početku poslednje deonice napravio seriju od 8:0 i došao do nove maksimalne prednosti - 85:63. Pogađali su Aranitović, Šalić, Gos, Miler i upravo u toj raznovrsnosti leži tajna ubedljive prednosti.

Gostima nije pomogla ni nova sjajna partija Bostika, koji je imao 27 poena, ali je ostao bez adekvatne podrške.

Međutim, polovinom poslednje četvrtine došlo je do pada u igri domaće ekipe, pa je Zadar prepolovio prednost crno-belih. Posle minusa od 22 poena došao je do "samo" 11 poena zaostatka (78:89). Ipak, Novica Veličković je sa linije slobodnih bacanja prekinuo seriju gostiju za prednost od 91:78.

Partizan je dozvolio sebi luskuz da prokocka ubedljivu prednost, pa je u poslednja dva minuta ušao sa samo šest poena razlike (91:85). Vezao je u tim trenucima Zadar sedam vezanih poena.

Ipak, crno-beli su odbili poslednji napad gostiju i uspeli su da mirno privedu meč kraju - 95:87.

(Vladan Tegeltija)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.