Header Ads

PLANETA ZVEZDA Nepoznate priče o crveno-belim legendama - na ideju partizanovca

Planeta ZvezdaFoto: Privatna arhiva

Poznati sportski novinar Jovan - Ciga Sekulić upustio se u novi poduhvat i posle knjige o Ljupku Petroviću napisao je novu, posvećenu najtrofejnijem srpskom klubu, pod nazivom “Planeta Zvezda”.

Jovan Sekulić je napisao knjigu posvećenu Crvenoj zvezdiFoto: Privatna arhiva
Jovan Sekulić je napisao knjigu posvećenu Crvenoj zvezdi

Prezentacija knjige koja se već nalazi u prodaji na svim kioscima po ceni od 500 dinara je u utorak (12.30) u Medija centru stadiona “Rajko Mitić”, a pored pisca o knjizi će govoriti i legende Crvene zvezde - Vladimir Petrović i Dušan Savić.

- U knjizi su obrađene karijere 26 fudbalera Crvene zvezde, a tu su i priče o Miljanu Miljaniću, stadionu “Marakana” i klupskom muzeju. Inače, što je čudo, knjigu sam napisao za dva meseca. Ali, posao mi je bio olakšan zato što sam sa svim tim ljudima živeo godinama - pratio ih i pisao o njima - kaže Sekulić za “Blic”.

Na 272 strane nalaze se najinteresantniji detalji iz crveno-bele istorije.

- Imamo priču o pet Zvezdinih zvezda. Ali i o onima koji su to mogli da budu a sticajem raznih okolnosti nisu bili u toj situaciji. To je najbolje u knjizi oslikao Dragoslav Šekularac, koji tvrdi da je Zvezdina zvezda trebalo da bude i Bora Kostić, ali pošto je bio ista generacija s njima to nije moglo da prođe.

Teško je da Zvezda dobije šestu zvezdu.

- Mnogi su mišljenja da je to trebalo da bude Dejan Savićević, ali on nije proveo dovoljno vremena u Crvenoj zvezdi. Jedno poglavlje posvećeno je i jednom od najomiljenijih igrača Zvezde i ljubimcu navijača - Duletu Saviću. Prve četiri Zvezdine zvezde su na “Marakani” provele više od deset godina, samo je Piksi bio pet.

Knjiga sadrži priče o fudbalerima koji su obeležili neku epohu u Ljutice Bogdana.

- Tu je priča o Vladici Popoviću, koji je zamenio Rajka Mitića. Zatim Kuleta Aćimovića, koji je bio u senci Džajića. U knjizi se nalaze priče i o Darku Pančevu, kao i o Stevi Ostojiću, čiji je transfer bio najkotroverzniji pa je morao da bude kažnjen. I, naravno, jedan deo je posvećen Bošku Đurovskom i njegovom bratu Milku, čiji je prelazak u Partizan izazvao pravi zemljotres i Boškove suze.

Ideja o knjizi je stigla sa najmanje očekivanog mesta.

- Predlog mi je dao partizanovac! Manojlo - Manjo Vukotić, eminentni novinar, sada vlasnik kuće “Vukotić medija” koja je i izdala ovu knjigu. Manjo je shvatio da je Zvezda u ekspanziji, da se vratila na međunarodnu scenu, a jedan od povoda je bio i 73. rođendan Sportskog društva Crvena zvezda - kaže Sekulić.

Otkrivanje tajni

U knjizi ima detalja o kojima će se čuti prvi put.

- Ima mnogo lepih priča gde ima nekih stvari koje se do sada nisu znale, jer su bile pod velom tajne. Koje ja kao novinar u nekim ranijim vremenima nisam mogao da napišem - zaključio je Sekulić.

Sve na jednom mestu

(Veljko Ivanović)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.