Header Ads

PRIZNANJE ZA MLADOG SRPSKOG ASA Denver ponosan, Jokić ponovio podvig Karmela Entonija

Nikola JokićFoto: Tanjug/AP

Kako je igrao na početku ovog meseca, Nikoli Jokiću jedna nagrada nikako nije mogla da izmakne.

NBA liga je, naime, saopštila da je naš 23-godišnji košarkaš proglašen za najboljeg igrača Zapadne konferencije u nedelji koja je za nama, što mu je drugo takvo priznanje u ovoj sezoni (nakon onog za partije od 6. do 12. novembra).

Nikola JokićFoto: Tanjug/AP
Nikola Jokić

Jokić je od 2. do 8. aprila u tri pobede Denver Nagetsa postizao 23 poena i imao 10,3 skokova, devet asistencija, 2,3 "krađe" i jednu blokadu po meču, a pritom je šutirao sa 51% uspešnosti, odnosno sjajnih 42,9% kada se radi o trojkama.

Mladi centar iz Srbije je najpre za 31 minuta protiv Indijane ubacio 30 poena, uz šest skokova, sedam asistencija i četiri osvojene lopte, a onda je imao 16 poena, 14 skokova i devet asistencija u veoma važnoj pobedi nad Minesotom. Sedmicu je zaključio devetim ovosezonskim tripl-dablom, i to uz 23 poena i po 11 skokova i asistencija na gostovanju Klipersima, koje je Denver tom pobedom izbacio iz plej-of trke.

Na 73 ovosezonske utakmice Jokić prosečno postiće 18,3 poena, uz 10,3 skokova, 6,1 asistenciju i 1,16 "krađa", šutirajući sa 49,9% uspešnosti ukupno, odnosno 39,4# kada su u pitanju trojke.

NBA liga je ovom prilikom saopštila i dve zanimljivosti koje dodatno pokazuju koliko je impresivan mladi srpski košaraš u svojoj trećoj sezoni u najjačem prvenstvu sveta.

Naime, Nikola Jokić je jedini igrač koji ove sezone ima proseke od 18 ili vše poena, 10 ili više skokova i šest ili više asistencija, a šesti NBA istoriji koji će imati takvu sezonu (pre njega to su uspeli samo Rasel Vestbruk, Kevin Garnet, Leri Bird, Vilt Čembrlen i Oskar Robertson). Međutim, niko od pomenutih asova nije uspeo da, poput Jokića, ima takve proseke a da je igrao manje od 33 minuta po meču, kao što je slučaj sa ovim Somborcem.

I, sa druge strane, Denver Nagetsi punih osam godina nisu imali igrača koji je dvaput u sezoni bio konferenciji MVP nedelje, a tada je to pošlo za rukom Karmelu Entoniju.

Sve na jednom mestu

(Darko Nikolić)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.