Header Ads

LIGA ŠAMPIONA Real i Liverpul fokusirani na veliko finale, a evo koliko su oni zapravo MOĆNI

FK Real Madrid, FK Bajern MinhenFoto: Tanjug/AP

Fudbaleri Real Madrida i Liverpula, koji će 26. maja u Kijevu odigrati finalnu utakmicu Lige šampione osvojili su samo jedan bod od mogućih šest u prvenstvenim utakmicama proteklog vikenda. Klub sa "Enfilda" je izgubio od Čelsija u Londonu 1:0, dok su izabranici Zidana remizirali na gostovanju Barseloni 2:2. Najvažniji meč u klupskom fudbalu je vrlo blizu, pa onda ni rezultati nisu toliko začuđujući, jer su igrači i stručni štab verovatno već mislima u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Za madridski klub derbi sa Kataloncima nije imao većeg rezultatskog značaja, osim prestiža, ali za Klopove fudbalere je utakmica na "Stamford Bridžu" bila veoma bitna, jer Crveni još uvek nisu obezbedili učešće u najelitnijem fudbalskom takmičenju naredne sezone. Liverpulu za vratom dišu Totenhem i Čelsi, pa bi finalista Lige šampiona mogao vrlo lako da ostane bez nje.

Sve će se to naravno zaboraviti ako Henderson, kapiten kluba bude podigao ušati pehar tog dugo isčekivanog 26. maja, pošto bi onda Liverpul kao osvajač išao direktno, bez obzira na prvenstvene rezultate. Pred Klopovim timom biće jako težak zadatak, pošto za protivnika ima najtrofejniji evropski klub svih vremena i dvostrukog uzastopnog osvajača Lige šampiona.

Igrači LiverpulaFoto: Tanjug/AP
Igrači Liverpula

Osvrt na istoriju

Madriđani su igrali finale tog takmičenja čak 15 puta i imaju odličan uspeh, pošto su čak 12 puta podigli pehar, dok je Liverpul iz sedam pokušaja, pet puta uspeo da se domogne titule, što ga stavlja na peto mesto u kategoriji osvajača Lige šampiona. Aktuelni šampion Evrope trofeje je podizao 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, dok 1962, 1964, 1982. godine nije uspeo da dođe do pehara. Liverpul je titulu najboljeg osvajao 1977, 1978, 1981, 1984. i 2005, a finala je gubio 1985. i 2007. godine.

Ova dva tima su se već jednom sastala u finalu, bilo je to davne 1981. godine u Parizu na "Parku prinčeva", kada su Crveni slavili 1:0. Iako je to bilo pre 37 godina, ovaj podatak sigurno će dodatno oskoliti Klopove fudbalere.

Podsetimo, na istom stadionu u glavnom gradu Francuske odigrano je i prvo finale ovog takmičenja 1955. godine u kojem je "kraljevski klub" bio bolji od "domaćeg" Remsa 4:3.

Kad smo već kod istorije, onda se treba i prisetiti čuvene iz 2005. godine, koja je sigurno najinteresantniji finalni meč Lige šampiona ikada.  Tada su se sastali Liverpul i Milan, a izabranici Karla Anćelotija vodili su na poluvremenu sa 3:0, što im je već nagoveštavalo titulu, a onda se desilo nešto što niko nije očekivao. Liverpul je  na iznenađnje svih uspeo da izjednači u nastavku i posle 3:3 utakmicu je dobijo na penale. Bilo je to finale za pamćenje, a Liverpulu je verovatno bilo suđeno da je osvoji.

Ipak, dve godine kasnije italijanski klub mu se revanširao za najbolniji poraz u istoriji, pošto je u Atini slavio sa 2:1 čime je došao do titule prvaka najeelitnijeg evropskog takmičenja. Od tada pa do danas prošlo je čak 11 godina, a Crveni tek sada ponovo igraju finale ovog takmičenja.

Za razliku od njih, "kraljevićima" je učešće u poslednjoj utakmici Lige šampiona prethodnih godina postala najnormalnija pojava, pošto su u prethodne četiri godine igrali finale tri puta. Madriđani su u tim utakmica bili bolji od Juventusa, i gradskog rivala Atletika dva puta.

Foto: Tanjug/AP

Iako je Real znatno trofejniji evropski klub od engleskog, ipak i jedni i drugi mogu da se pohvale da u svojim vitrinama trajno drže originalnu verziju pehara Lige šampiona. U tom društvu su još Barselona, Ajaks, Bajern i Milan. A evo kako to da imaju najčuveniji "ušati predmet" na planeti:

Klub koji osvoji Ligu šampiona dobija originalni trofej koji mora vratiti UEFA dva meseca pre narednog finala. Svaki pobednik dobije manju kopiju trofeja, koji ostaje ostaje u njegovom trajnom vlasništvu. Klubovi koji osvoji tri titule prvaka Evrope zaredom ili pet ukupno dobijaju originalni pehar koji ostaje u njihovom posedu zauvek, dok stručnjaci iz UEFA za narednu godinu moraju da prave novi.

Madriđani će imati priliku da postanu prvi klub u 21. veku koji je osvojio Ligu šampiona tri puta u nizu. Pre njih to je za rukom ranije polazilo još Bajernu, Ajaksu i  Real Madridu, koji je i jedini tim koji je ikada osvojio ovo takmičenje pet puta za redom, istina dok se nadmetanje zvalo Kup šampiona. Bilo je to u prvih pet godina od osnivanja ovog takmičenja, 1955. Naravno, kvalitet fudbala kada je madridski klub na čelu sa legendarnim Di Stefanom podizao trofeje tada i danas se ne može porediti. Konkurencija je sada mnogo veća, svake godine je desetak timova u opticaju da osvoji ovo takmičenje, tako da bi treći trofej u 21. veku bio verovatno najveći uspeh u istoriji kluba.

Zinedin Zidan, trener RealaFoto: Reuters / RAS Srbija
Zinedin Zidan, trener Reala

Biće ovo sudar timova iz zemalja čiji su klubovi najviše puta osvajali Ligu šampiona. Timovi iz Španije podizali su trofej 17 puta u 28 odigranih finala, dok su engleski predstavnici bili najbolji 12 puta, odigravši 19 finala.

Klubovi iz ove dve zemlje osvajali su pehar Lige šampiona 29 puta, dok su svi ostali klubovi zajedno iz drugih zemalja bili prvaci Evrope 33 puta.

Madridski tim se može pohvaliti i još jednim rekordom, pošto je bio akter finalne utakmice sa najviše golova u istoriji ovog takmičenja - u Glazgovu je savladan Ajntraht iz Frankfurta sa 7:3.

Kad smo kod golgeterskih učinaka, onda treba istaći da u svojim redovima Madriđani imaju i najboljeg strelca ovog takmičenja Kristijana Ronalda, dok u top 10 najboljih nema nijednog engleskog fudbalera, a od Španaca su tu Raul i Di Stefano.

Sve na jednom mestu

(Stefan Matović)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.