Header Ads

PORAZ ZA KRAJ Partizan izgubio od Cedevite na oproštaju od ABA lige

Nenad ČanakFoto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Košarkaši Partizana porazom su završili učešće u ABA ligi ove sezone, pošto je u poslednjem kolu Cedevita slavila na domaćem terenu sa 85:75 (20:21, 18:18, 25:19, 22:17).

Foto: ABA liga/KK Cedevita (Marin Sušić) / Promo

Crno-beli su i pre ovog meča izgubili šanse za prolaz u plej-of, no to nikako nije uticalo na motivaciju izabranika Nenada Čanka. Posebno su bili dobri u drugoj deonici, kada su stekli i 11 poena prednosti, no to vođstvo nisu uspeli da zadrže, pa se Cedevita brzo vratila.

Pružili su crno-beli dobar otpor u oslabljenom sastavu, jer nije bilo Novice Veličkovića i Najdžela Vilijamsa-Gosa, no do belike pobede nisu mogli.

Zagrepčani su već u trećoj deonici preokrenuli, da bi u poslednjih 10 minuta zadali konačan udarac srpskom timu. Tako su košarkaši Partizana sa polovičnim učinkom (11 pobeda i 11 poraza) okončali ligaški deo regionalnog takmičenja, dok je Cedevita uzborila plasman u završnicu.

Samo, nije još poznato sa koje pozicije. Ukoliko Budućnost u poslednjem kolu izgubio od FMP-a, biće drugi, u suprotnom zagarantovana im je treća pozicija.

Jedno je sigurno, u polufinalu će se nadmetati sa Podgoričanima. Što se crno-belih tiče, pred njima je duga pauza od više od meseca dana, do početka Superlige Srbije.

Četvrta četvrtina: Cedevita - Partizan 85:75 (20:21, 18:18, 25:19, 22:17)

Bili su košarkaši Cedevite u naletu i to su iskoristili da dodatno podignu prednost. Džanan Musa je bio raspoložen, te je odveo Zagrepčane na plus devet (67:58).

No, imali su i izabranici Nenada Čanka adekvatan odgovor, Andrić je vezao pet poena i crno-beli su vratili neizvesnost u meč (69:65). Nije to bilo sve što su crno-beli uspeli da urade, Kvame Von je bio veoma raspoložen i posle njegovih poena (20. ukupno) bilo je 69:68.

Partizan jeste pripretio, no i Cedevita je znala da odbije napad srpskog predstavnika, najviše zahvaljujući odličnom Damiru Markoti, koji je bio i najbolji igrač zagrebačke ekipe. Doneo je prednost od 80:73, da bi Andrija Stipanović poenima za 84:75 definitivno stavio tačku na meč. Na kraju je bilo 85:75.

Treća četvrtina: Preokret Zagrepčana, Cedevita - Partizan 63:58 (20:21, 18:18, 25:19)

Bolje su crno-beli ušli u drugo poluvreme, pošto su preko Kvamea Vona stekli novu osetnu prednost od šest poena (38:44). Međutim, sredina treće deonice pripala je domaćima, koji su koristili svaki propust u odbrani srpskog predstavnika.

Tako je Markota smanjio na 47:48, dok je Roko Ukić doneo izjednačenje (50:50). Tu nije bio kraj dobrim minutima Zagrepčana, koji su posle trojki Nikolsa, Markote i Čerija došli do vođstva - 59:54.

Izabranici Nenada Čanka su pokušali da se vrate, prišli na 61:57 posle pogodaka Mihajla Andrića sa linije slobodnih bacanja, no Cedebita je pred poslednjih 10 minuta sačuvala prednost - 63:58.

Druga četvrtina: Gosti imali i plus 11, Cedevita - Partizan 38:39 (20:21, 18:18)

Izabranici Nenada Čanka bili su oslabljeni neigranjem dva najbolja igrača, ali se to nije odrazilo na njihovu veoma dobru partiju. Tako su crno-beli napravili seriju od 10:0, te su poenima Aranitovića i Čakarevića stekli prvu dvocifrenu prednost - 20:31.

Morao je trener domaćih Zdovc da traži i drugi tajm-aut, što je očigledno probudilo njegove izabranike. Pokrenuli su Zagrepčani seriju od 7:0, pa su brzo smanjili na 27:31.

Foto: ABA liga/KK Cedevita (Marin Sušić) / Promo

Uspeo je Partizan da trojkom Sija ponovo stekne plus sedam (27:34), ali je od tog trenutka Cedevita bila mnogo bolji protivnik. Musa, Nikols i Ukić su preokrenuli i doneli domaćima prednost od 38:36, da bi Aleksandar Aranitović, ipak, odveo crno-bele na poluvreme sa prednošću - 38:39.

Prva četvrtina: Preokret crno-belih, Cedevita - Partizan 20:21

Nije viđeno mnogo toga u uvodnim minutima meča u Zagrebu, pošto su igrači oba tima često birali nerezonska rešenja, i u toj situaciji su bili prisutni i brojni promašaji.

U prvoj deonici nijedan tim nije uspeo da stekne osetnu prednost, već su se smenjivali u vođstvu. Poveli su crno-beli sa 0:3 trojkom Vona, da bi Stipanović i Nikols brzo preokrenuli na 6:5.

Nisu se košarkaši Cedevite na tome zaustavili, već su napravili seriju od 7:0 i za tili čas su stekli 14:7. Krušlin i Markota su postigli po tri poena, a izabranici Nenada Čanka za takvu igru nisu imali pravi odgovor.

Foto: ABA liga/KK Cedevita (Marin Sušić) / Promo

Međutim, tada su se košarkaši Partizana razigrali, mnogo angažovanije su nastupili u odbrani, što se odrazilo i na rezultat, pa su crno-beli preokrenuli. Von je bio odličan i sa četiri poena doneo prednost gostima od 20:21.

Uoči meča:

Crno-beli će duelom u "Domu sportova" završiti učešće u regionalnom takmičenju, u kom neće igrati u plej-ofu, pošto su još pre dve runde izgubili svaku šansu da se domognu završnice.

Zbog toga ovaj meč neće imati rezultatskog značaja za izabranike Nenada Čanka, ali će oni svakako želeti da se trijumfom oproste od ABA lige. Crno-beli su na ovom meču oslabljeni, jer neće igrati Novica Veličković i Najdžel Vilijams-Gos.

Sa druge strane, Cedevita i te kako ima motiva da slavi protiv tima iz Humske, jer se uzda da može ligaški deo da završi na drugom mestu i tako stekne prednost domaćeg terena u polufinalu protiv Budućnosti.

Da bi se to i desilo, potrebno je da Zagrepčani slave, a da šampion Crne Gore izgubi od FMP-a.

Sve na jednom mestu

(Milan Zarić)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.