Header Ads

PROFESOR ZA SVA VREMENA Na ovaj dan rođen je tvorac naše košarke

Foto: Promo Aleksandar Nikolić

Profesor Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje, Nikolić je sa pravom smatran "ocem ovdašnje košarke", zbog uticaja koji je imao na razvoj ovdašnje igre pod obručima.

Igrao je za Partizan, Crvenu zvezdu, čačanski Železničar i beogradski BSK. Tri titule osvojio je sa crveno-belima, a kada se posvetio trenerskoj karijeri, košarka je doživela istinski procvat. I to kakav.

Pod Nikolićevim vođstvom, Jugoslavija je osvojila srebrne medalje na evropskim prvenstvima 1961. i 1965, kao i bronzu 1963.

Na Svetskom prvenstvu 1963. osvojeno je srebro. Reprezentaciju je ponovo vodio posle povratka iz Italije i na Evropskom prvenstvu 1977. i Svetskom prvenstvu 1978. osvaja zlato. U Italiji je njegovo ime vezano za zlatni period Injisa iz Varezea. Imao je govtovo nestvaran učinak: U periodu od četiri godine (1969-1973), Injis je osvojio tri nacionalna prvenstva, tri evropske titule, tri italijanska kupa i dva internacionalna kupa (svetska prvenstva za klubove). Tim Varezea iz 1970. i 1973. je pobedio u sva četiri takmičenja u kojima je igrao, što pre nikom nije uspelo.

FIBA je 1995. dodelila Orden časti Aleksandru Nikoliću. Sa pravom. Tri godine kasnije je izabran u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu (SAD), a 2007, posthumno, u Kuću slavnih FIBA u Alkobendasu (Španija).

Aleksandar Nikolić je preminuo 12. marta 2000. godine, ali je njegovo delo nastavilo da živi - kroz sve uspehe ovdašnje košarke, na čemu su mu zahvalni i njegovi brojni učenici, i sami trofejni treneri, ali i svi ljubitelji igre pod obručima.

REKLI SU O ALEKSANDRU NIKOLIĆU

Božidar Maljković:

Foto: OKS / Promo Božidar Maljković

"Imao je mnogo učenika i sve je prvo naučio kako da postanu ljudi. Svi smo njegovi dužnici".

Željko Obradović:

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija Željko Obradović

"Profesor mi je pomogao ne samo u košarci nego i u stvarima za koje verujem da su bitne u životu".

Bogdan Tanjević:

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija Bogdan Tanjević

"Bio je dobar i čestit čovek, ozbiljan, finih manira. Mislim da nikada u životu nije slagao".

(Darko Nikolić)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.