Header Ads

OBJEKTIVNO SLABIJI PROTIVNIK Kako će posle Lige šampiona izgledati Zvezdin meč sa Partizanom

FK Crvena zvezda, FK PartizanFoto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Nije mala stvar kada učesnik Lige šampiona za meč domaćeg prvenstva kaže da je važniji od samog najelitnijeg klupskog takmičenja, a gotovo svi u redovima Crvene zvezde tako etiketiraju utakmicu sa Partizanom. Koliko drugačiji pristup ovom meču, u odnosu na Napoli, mogu imati izabranici Vladana Milojevića?

Različiti pristupi mečevima u Superligi Srbije i Ligi šampiona (kao i kvalifikacijama) viđeni su od strane stratega aktuelnog šampiona naše zemlje. Dok su u domaćem takmičenju fudbaleri Zvezde igrali pozicioni, napadački fudbal, u želji da postignu što više golova (22 pogotka i samo tri primljena gola na sedam mečeva), na utakmicama (kvalifikacija) Lige šampiona, crveno-beli su pristajali na to da se potčine igri protivnika (Salcburg, Napoli) i čekaju svoju šansu da u tranziciji ugroze mrežu rivala. Međutim, velika je enigma kako će izgledati 158. večiti derbi u nedelju.

Detalj sa prethodnog večitog derbijaFoto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Detalj sa prethodnog večitog derbija

Objektivno gledano, crno-beli su kvalitativno inferiorni u odnosu na Napoli, baš kako je bila i Zvezda u utorak, ali su izabranici Vladana Milojevića izborili bod. Svesni da postoji šansa da crveno-beli u utakmicu uđu sa najjačim sastavom, koji je skoro duplo skuplji od startne postave Partizana, u Humskoj su ulogu favorita prepustili komšijama.

Taj mali pritisak prebačen u Ljutice Bogdana ne znači ništa, jer u derbiju nikada nije odlučivao kvalitetniji na papiru, već finese i nijanse koje donese sama utakmica. Tako je bilo i 2003. godine, kada je Partizan bio učesnik Lige šampiona i sa velikim Real Madridom igrao nerešeno (0:0) na svom stadionu. Četiri dana kasnije "parni valjak" je gostovao na "Marakani" i tamo bio poražen 3:0. Izabranici, tadašnjeg šefa stručnog štaba crno-belih, Lotara Mateusa nisu pokazali evropski kvalitet na meču protiv Zvezde. Tada su i sami igrači Partizana rekli da su još uvek bili pod utiskom meča sa španskim gigantom. A sada?

Vladan MilojevićFoto: M. Metlaš / RAS Srbija
Vladan Milojević

Još uvek traje euforija u redovima Zvezde zbog meča sa Napolijem. To može biti glavno oružje izabranika Zorana Mirkovića, koji su željni dokazivanja, baš kao što su 2003. bili igrači Zvezde. Ima u redovima Partizana igrača koji mogu iznenaditi crveno-bele, pogotovo ako tim iz Ljutice Bogdana ne nađe u sebi taj neki dodatni motiv, bez obzira na to što svi govore da je derbi najvažnija utakmica u sezoni.

Pročitajte i:

Emotivna i psihička iscrpljenost nastupaju sami po sebi. Partizanu je potrebna pobeda zbog stanja u klubu i nema sumnje da će i popularni Bata pripremiti pulene da idu na pobedu. Sa druge strane, Zvezda može da ponovi taktiku kao protiv Napolija, ali je pitanje da li crveno-beli mogu dve utakmice za redom da odigraju visoke koncentracije i na evropskom nivou. Ukoliko se Milojević odluči za ofanzivniju varijantu, pitanje je koliko brzo Zvezda može da se transformiše, kroz četiri dana, u napadačku ekipu. Taj mali, nezgodni trenutak, mogu da iskoriste igrači Bate Mirkovića.

Fudbaleri PartuzanaFoto: G. Srdanov / RAS Srbija
Fudbaleri Partuzana

Crno-beli jesu kvalitetom ispod Napolija, ali u meču sa Zvezdom mogu da prođu bolje od italijanskog vicešampiona. Ukoliko "večiti" krenu sa ofanzivnim igrama od samog starta, taj meč će opravdati ulogu najvažnijeg i najlepšeg u sezoni.

Sve na jednom mestu

(Predrag Đukanović)

Izvor: Blic.rs
Омогућава Blogger.